İlk defa kendi işimi kurmayı seneler önce düşündüm. Elinden tuttuğum oğlum ve ben iki başımıza hayata tutunuyorduk. Vazgeçtim sonra, “ yaa dedim düzenimi bozmayayım, sorumluluklarım var, maddi anlamda başka bir desteğim yok, cesaret edemedim. Sonraki yıl işsiz kaldım çalıştığım şirket küçülmeye gitti. Tazminat hazır para, dayanmaz. Ülke ekonomisi darda, ben darda. İş bulmakta o kadar zorlandım ki, para bitti bitecek. Son anda yılana sarılıp bir patron şirketinde işe başladım, korkmuştum. Sonra da hep korktum işsiz kalmaktan, taa ki bu benim seçimim olana kadar.
Her şey çok harika gidiyor havası abartı olur. Bazen huzurlu ve istikrarlı, bazen de dalgalı. Fakat inandım ben olacağına ya, bana göre başardım.
Kendi seyahatimde ilke edindiğim konuları özetledim, umarım sizlerin de işine yarar 🙂
Başarabilirsin
Donanımlarının, becerilerinin ve deneyimlerinin farkında olmalısın. Değilsen de ol. Onca yıl biriktirdiklerini göremiyorsan da yaz bir kağıda, as her an görebileceğin bir yere. Kendine güvenirsen ancak başarılı olabilirsin. Kendine güvenirsen ancak başkaları da sana güvenir. Çok kolay değil evet ama başarı hikayeleri de az değil. Neden bu hikayelerden birini de sen yazmayasın?
Zaman Bol
Şu zamana kadar böyle bir fikir aklından bile geçmiyordu. Şimdi yeni bir yola girecekken emin adımlarla ilerlemelisin. Ne yaparken zaman hızla akıyor? Hobilerinden birisi mi? Nasıl bir iş ortamın olsun istersin? Günde kaç saat ve günün hangi diliminde çalışmak istiyorsun? Keşfet kendini eyy cadı ama acele etme. Önce kendi cevaplarını bul, sonra kendine en uygun işi bulursun. Fikir almaktan çekinme ama bu kişileri de özenle seç. Seni iyi tanıyan ve hayattan umudunu kesmemiş kimseler olsun lütfen.
Araştır
Düşün düşün b.ktur işin canım. Yapabileceğin işleri not aldın, eledin ve geriye kalanlar arasında da kararsız mı kaldın? Derinlemesine bir analizin zamanı gelmiş demek ki. Sektör olarak canlı mı durgun mu? Bu alanda çok rekabet var mı yoksa nadir mi? Karlı bir iş olabilir ama dezavantajları neler? Mesela Café açmak istiyorsun ama tatiline düşkünsün. Olmaz. O nedenle bu işi hali hazırda yapan insanlarla bir araya gelip onları dinle. Sonra kendini tanıdığını varsayarsak karşılaştırma yap. Uydu mu sana? O zaman bir adım daha ilerle. Hemen her şeye atlama.
Farklı Ol
Ne yaparsan yap fark yaratman en kilit nokta. Yine aynı örnekten gidersek; Café açacaksın ama americano, latte, capuccino dayadın millete. Olmaz bu durumda. Bir aroma bul mesela, yurtdışından bir kahve ya da değişik bir çay getir. Mesela çalışma ortamı yarat, dinamik bir ofis gibi, “freelance café ” olsun, ekstra güçlü bir wifi sağla. Ben gelirim mesela 🙂 Herkeste olanı yapmak ancak kendi yerinizde saydırır unutmayın.
Sosyal Medya ve Reklam
Hemen hemen her firmanın sosyal medya hesapları var günümüzde. Mutlaka edinin çünkü en çok kişiye bu yolla erişirsiniz. Paylaşımlarınızı düzenli yapın, görselleri özenli olsun ve ufak adımlarla da ilerlese istikrar önemli. Reklam mutlaka verin, veremiyorsanız iyice araştırarak bir reklam veren bulun. İşin içeriğine göre bazen google reklamları bazen instagram reklamları etkili oluyor. Buna dikkat edecek, sizi iyi yönlendirecek, mümkünse referanslı olsun.
Yan Gelip YatMA
Kendi işin olunca ohh demiyorsun ki? Yaparsan kazanırsın, yoksa ay sonunda kimse hesabına maaş yatırmıyor. Daha çok çalışman gerekiyor inan. İşin mahiyetine göre değişse de bu, plansız olduğunda ipin ucu kaçıyor ve kayboluyorsun. Son güne bırakmayın işi, disiplinli bir şekilde kalkın, yapın. Bereketinizi kaçırmayın esneye esneye. Metin yazarı mısınız? Planlayın geceyse gece, sabahsa sabah yazın. Café mi işletiyorsunuz? Haftanın yedi günü kalkıp koşa koşa gideceksiniz çaresiz. İnstagramdan bir ürün mü satıyorsunuz? Belki erkenden kalkmayacaksınız ama yine üşenemezsiniz, zamanında kargolayacaksınız ürünü… Gibi gibi.
Para Lazım mı?
Her iş için büyük sermayeler gerekmez. Kira ve fatura giderleri olan bir işse yatırıma ek bir bütçe her zaman olmalı. Bunun dışında yaptığınız bir şeyi satmak, alıp satmak, danışmanlık gibi işlerde sosyal medya § home office kombinasyonu işe yarar. Mutlaka bir web siteniz olsun. Ciddi bir görüntünüz olur, google reklamları için zorunlu, sosyal medya için de şart. Yasal adres gerektiğinde, firma kuruluşu için sanal ofis kiralayabilirsiniz mesela. Bu aşamalardan geçen biri olarak çok makul bir harcama tutarı diyebilirim. İş alanınıza göre olası maliyetleri mutlaka önceden hesaplayın. Mevcut sabit bir geliriniz varsa, işinizi kurmadan önceki süreçte para biriktirin.
Ortaklıktan Güç De Doğar Maraz da
Tek tabanca olmak aslında dezavantajlı olabilir. Güçleri birleştirip voltranı oluşturabileceğiniz bir ortak şansınız varsa hem sermayeyi hem de işleri bölüşebilir, yeteneklerinize göre konumlanabilirsiniz. Mesela çok güzel el boyaması aksesuarlar tasarlıyorsunuzdur fakat satış konusunda ne yapacağınızı bilmiyorsunuzdur. Bu anlamda deneyimli ya da sadece yetenekli bir ortak fena olmaz. Tanıyıp güvendiğiniz birisi olsun, nazınızın geçtiği ve sizi seven. Öyle biri olana kadar da bekleyin zaten. Riske değmez.
Konuşlanma Analizi
Yerim yurdum belli olsun diyenlerdenseniz iyi bir çevre analizi şart. Şirket ofisi ise ulaşımı kolay merkezi yerlerde olması müşteri ya da iş ortaklarınız açısından önemli olur mesela. Çevrenizde farklı sektörlerden işbirliği yapabilecek firmalar olması komşuculuğu tetikler. Aynı işi yapan bir çok firmanın göbeğine gitmeyin. Rekabet güzeldir ama insanlar da ayağının alıştığıyla iş yapmaya meyillidir. Bizim sokakta bir kadın bir de erkek kuaförü var. Son 6 ayda birer tane daha açıldı ve kapandı.
Vazgeçme
Denemekten korkmayın. Olmadı mı? Ders çıkarın ve ayağa kalkın tekrar. Dışarıda hayat bir var olma mücadelesi evet, zorluyor. Fakat maaşlı bir işte çalıştığınızda daha mı güvenli? Her an işten çıkartılabilirsiniz ve uzunca bir süre iş bulamayabilirsiniz, ihtimal. Eğer karar verdiyseniz, önünüzdeki yollardan her biri bir seçenek ve siz doğru olanı bulana kadar deneyebilirsiniz. Bu bir başarısızlık değil, deneyim olur. Bir lira kazanmanız demek, binlerce lira kazanabileceğinizin işaretidir.
Sevgilerimle,